Revolutionair plan onthuld: zo gaat België (buitenlandse) bestuurders aanpakken vanaf 2025

Revolutionair plan onthuld: zo gaat België (buitenlandse) bestuurders aanpakken vanaf 2025
Foto: © photonews

Buitenlandse bestuurders betalen in België al te vaak hun boete niet. En daar hebben ze nu een plan voor gemaakt om dat wél te gaan afdwingen. Vanaf 2025 zou er iets nieuws in voege kunnen treden.

Buitenlandse bestuurders proberen al eens te ontkomen aan het betalen van een boete als ze op Belgische wegen worden betrapt op drangebruik of het gebruik van drugs.

Dat gaat binnenkort veranderen, want vanaf 1 januari 2025 zullen ze een waarborg van 1260 euro moeten betalen. Anders zal hun auto meteen in beslag genomen worden.

Nieuwe regel vanaf 2025

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) heeft het plan opgevat. 1260 euro is de minimumboete en op die manier zijn de Belgische diensten verzekerd van dat bedrag.

"Bij een vrijspraak wordt het bedrag uiteraard teruggestort. Wie het bedrag niet kan betalen, zal voor 96 uur zijn voertuig kwijt zijn. Daarna kan er een inbeslagname worden bevolen", aldus het kabinet van minister Van Tigchelt tegen Het Nieuwsblad.

Tien miljoen euro aan boetes

Die regel geldt overigens ook voor binnenlandse bestuurders. De regel geldt vanaf 1,2 promille alcohol in het bloed. "Met die strengere regels gaan we straffeloosheid tegen. Het zal voor buitenlandse bestuurders straks veel moeilijker worden om de dans te ontspringen en een boete niet te betalen na een veroordeling." Uiteindelijk zou de regel zo'n tien miljoen euro aan boetes kunnen gaan opleveren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws