Slecht nieuws op komst voor mensen aan de pomp? Ons gedrag zal van belang zijn!

Slecht nieuws op komst voor mensen aan de pomp? Ons gedrag zal van belang zijn!
Foto: © photonews

Op dit moment mogen we heel blij zijn met de energieprijzen. Benzine en diesel staan op de laagste punten in drie jaar ongeveer. Maar in de toekomst zouden er wel eens dingen kunnen gaan veranderen.

Gas, benzine en diesel zouden wel eens fors duurder kunnen worden vanaf 2027. Dat is het gevolg van een nieuwe Europese regel die binnen een dikke twee jaar in werking zal gaan treden.

Extra kosten vanaf 2027

Er komt een nieuw Europees systeem van emissiehandel. Mensen die CO willen uitstoten, zullen dan credits moeten betalen om dat te mogen doen. Dat zal nu ook voor auto's op benzine en diesel het geval zijn.

Volgens de analisten zou het gedrag van de mensen wel eens van cruciaal belang kunnen gaan worden in de hele zaak. Hoe beter het gedrag van de mensen, hoe minder extra kosten.

Gedrag van de mensen van belang?

"De prijzen kunnen ook relatief laag blijven. De credits zullen verkocht worden op een soort veiling. Bij een lage vraag zullen de prijzen beperkt blijven omdat er voldoende credits in de markt beschikbaar zijn", aldus Jan Gilot van PowerPulse in Knack.

"Als mensen massaal gaan vergroenen met elektrische wagens en warmtepompen zal er minder verbruik zijn van fossiele brandstoffen en is er minder behoefte aan die credits. Dan stijgen de prijzen minder fel. Het gedrag van de mensen zal bepalen hoe duur de credits zullen zijn.'

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws