Nationale Bank komt met verrassend nieuws over auto-industrie

Nationale Bank komt met verrassend nieuws over auto-industrie

Er is heel wat te doen over de Belgische economie. Op dinsdag is de Nationale Bank (NBB) met een ferm bericht naar buiten gekomen. Ook de elektrische auto's spelen daarbij een rol.

De Belgische buitenlandse handel in goederen is ook de voorbije maanden gedaald tegenover een jaar geleden. Dat is wat BELGA laat weten op basis van een bericht van de Nationale Bank (NBB). 

Invoer gaat achteruit

Van juni tot en met augustus lag de uitvoer gemiddeld 4,5 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De invoer daalde met 7,3 procent. "De in- en uitvoerwaarden van bijna alle belangrijke productcategorieën daalden", aldus de NBB.

"Vooral de diamant, textiel, machines en elektrisch materiaal, en het vervoermateriaal doen het slecht." Ook de elektrische wagens gaan mee onderuit met de rest van de uitvoer.

Verschillende redenen

In 2023 ging het nog goed met de elektrische auto's en de invoer ervan, maar nu is er een sterke daling merkbaar. Dat is overigens ook zo voor de gewone voertuigen.

De hybride modellen doen het wel nog enigszins goed. De Nationale Bank heeft een aantal mogelijke redenen gegeven voor de tegenvallende cijfers. Onzekerheid over belastingvoordelen, de hoge kostprijs van elektrische wagens in combinatie met hogere interestvoeten, een beperkte laadinfrastructuur, leveringsproblemen en aanstaande invoerheffingen op in China gebouwde elektrische auto's worden genoemd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws