Schokkend rapport: hoe elektrische auto's mogelijk mensenrechten schenden

Schokkend rapport: hoe elektrische auto's mogelijk mensenrechten schenden

Er is heel wat te doen over elektrische auto's de laatste jaren. En nu ook over de mogelijke gevolgen voor ... de mensenrechten. Dat is gebleken uit een nieuwe studie vanuit Amnesty International.

Amnesty International is een organisatie dat opkomt voor mensenrechten in de wereld. Zij maken zich zorgen om de mensenrechten als het gaat over de productie van elektrische auto's.

Amnesty International is zeer kritisch

De fabrikanten van elektrische voertuigen tonen volgens Amnesty International onvoldoende hoe zij de mensenrechten beschermen bij de toelevering van de grondstoffen die ze gebruiken in hun batterijen. 

“Mijnbouw voor de mineralen die in elektrische voertuigen worden gebruikt, kan enorme risico’s voor mens en milieu met zich mee brengen”, is secretaris-generaal Agnès Callamard zeer duidelijk in Het Belang van Limburg.

Gemeenschappen worden mogelijk blootgesteld aan uitbuiting

"Ze stellen gemeenschappen mogelijk bloot aan uitbuiting, gezondheidsrisico’s en milieuschade veroorzaakt door de snelle uitbreiding van mijnen voor de ontginning van metalen die worden gebruikt in batterijen."

Het rapport is dan ook niet om over naar huis te schrijven. “Hoewel er enige vooruitgang is geboekt, zijn de scores over de hele lijn een enorme teleurstelling", aldus nog Callamard. De komende jaren zal nog meer duidelijk worden in hoeverre de mensenrechten in het gedrang komen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws