Zes keer méér kans op ernstig ongeval met dit soort 'wagen'

Zes keer méér kans op ernstig ongeval met dit soort 'wagen'

Een heer in het verkeer zijn? Dat is altijd belangrijk. Maar er zijn nu eenmaal auto's waarmee je meer kans maakt op een ongeval. De zogeheten microwagens horen daarbij.

Wie in een brommobiel de weg opgaat, loopt zes keer meer kans om ernstig gewond te raken dan wie met een personenwagen rijdt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van verkeersinstituut Vias.

Crashen met microwagen zeer gevaarlijk 

De microwagentjes kunnen nochtans amper 45 kilometer per uur rijden, maar zouden toch vaker crashen met obstakels op én naast de weg.

"Voor het eerst heeft Vias de ongevallen goed in kaart gebracht", zegt Stef Willems van Vias tegen Het Laatste Nieuws. Niet enkel zouden er veel ongevallen zijn met de microwagentjes, maar ook zouden de gevolgen erger zjin.

Zes keer zoveel ernstig gewonden

Bij frontale botsingen zou het hoofd volgens Vias minder beschermd zijn, waardoor de gevolgen zwaarder kunnen zijn. Dat is ook onder meer door een gebrek aan airbags.

De kans om ernstig gewond te raken is volgens het onderzoek per gereden kilometer 6 maal groter dan voor de inzittenden van een gewone personenwagen. Er wordt nu gedacht aan een systeem om de microwagen of brommobiel herkenbaarder te maken, zodat beter opvalt dat het geen personenwagen is.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws