Waarom een auto schenken interessant kan zijn ... of niet eens officieel hoeft

Waarom een auto schenken interessant kan zijn ... of niet eens officieel hoeft
Foto: © photonews

Je vermogen uit handen geven? Dat is een keuze om minder erfbelastingen te moeten betalen of je kroost te moeten laten betalen. En ook auto's kunnen zeker een rol spelen in de hele zaak.

Zowel voor de zogeheten onroerende inkomsten zoals een huis of bouwgrond als voor de roerende inkomsten zoals geld of een auto zijn er barema's bepaald door de Belgische overheid.

Barema's duidelijk

Mogelijk gaan er op Vlaams niveau de komende jaren wel wat zaken veranderen over de precieze percentages aan erfbelasting, maar tot op heden zijn die nog steeds dezelfde.

Van 0 tot 50.000 euro is het tarief drie procent, van 50.000 euro tot 250.000 euro is het tarief negen procent en boven de 250.000 euro is het tarief zevenentwintig procent. Dit zowel op de onroerende gedeeltes als op de roerende gedeeltes.

Bankgift zonder erfbelasting?

Maar wat als je een schenking doet? Voor gronden of een huis moet dat altijd via de notaris, maar voor pakweg een auto niet per se. En dus kan je daar je voordeel mee doen.

Je kan een auto wegschenken als een 'bankgift' - net zoals je met cash zou doen - en zo ervoor zorgen dat er geen erfbelasting moet betaald worden. Enige voorwaarde is dat de persoon die een gift doet nog minstens drie jaar moet leven. Binnenkort zou dat vijf jaar worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws