Dashcams in België: Wat mag je filmen en wat niet?
Steeds meer mensen gebruiken dashcams als bescherming bij pech of om bewijs te leveren bij ongevallen. Maar met de groeiende populariteit van deze apparaten rijst de vraag: is het wel toegestaan om andere weggebruikers zonder hun toestemming te filmen?
In België gebruikt naar schatting 12% tot 15% van de automobilisten dagelijks een dashcam, vooral door de toename van het verkeer en het verhoogde risico op ongevallen. Het gebruik van dashcams is niet beperkt tot automobilisten, maar wint ook terrein onder motorrijders en fietsers.
Ondanks de voordelen roept het gebruik van dashcams echter ook vragen op over privacy. In België is het gebruik van dashcams wel toegestaan, maar er zijn strikte regels die het gebruik en de verspreiding van beelden reguleren.
Privédoelen
De Belgische wetgeving stelt dat het gebruik van dashcams voor privédoeleinden is toegestaan. Het delen van beelden van andere weggebruikers, zoals nummerplaten of gezichten, zonder hun toestemming is dan weer verboden.
Bij het gebruik van dashcambeelden als bewijsmateriaal in juridische procedures, moeten beelden eveneens geanonimiseerd worden, tenzij expliciete toestemming is gegeven. Het is belangrijk om de privacy van andere weggebruikers te respecteren en geen beelden zonder hun toestemming openbaar te maken.
In België geldt dus dat je andere weggebruikers niet zonder hun toestemming mag filmen, vooral niet wanneer ze herkenbaar zijn op de beelden. Dit geldt niet alleen voor auto's, maar ook voor voetgangers, fietsers en motorrijders.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.