Een storm in de Europese Unie: hoe Liberty Media de motorsportwereld op zijn kop zet - Belg stelt zich vragen

Een storm in de Europese Unie: hoe Liberty Media de motorsportwereld op zijn kop zet - Belg stelt zich vragen
Foto: © photonews

Binnen de Europese Unie is er heel wat deining over Liberty Media, het bedrijf dat mee de plak zwaait in de Formule 1. Zij zouden ook de MotoGP willen overkopen en dat heeft zijn gevolgen op politiek vlak. Binnen de EU rijzen er vragen.

Pascal Arimont is een Belgisch politicus van de Duitstalige Gemeenschap, actief in de Christlich Soziale Partei. Hij heeft zich nu geroerd in de debatten en vragen gesteld binnen het Europees Parlement.

Pascal Arimont heeft vorige week namelijk een schriftelijke vraag ingediend bij de Europese Commissie over de activiteiten van Liberty Media Corporation, de Amerikaanse eigenaar van de Formule 1. 

Commerciële rechten

Die groep heeft de commerciële rechten op de Formule 1 weten te vrijwaren tot 2110, maar heeft ondertussen ook de Formule 2 én 3 in haar portefeuille. En nu gaan ze nog een stapje verder. Ze zijn namelijk bezig om de MotoGP over te nemen. Ondertussen zou Liberty Global de Formule E in handen hebben, waardoor er stilaan een monopolie is ontstaan.

"Commerciële akkoorden maken het zeer moeilijk voor nieuwe teams om in de F1 te stappen, waarbij de concurrentie misschien op een onwettelijke manier beperkt wordt", aldus Arimont volgens Het Belang van Limburg. In de USA loopt al een vergelijkbare zaak tegen Liberty Media.

In 2006 werd aan CVC Capital gezegd dat ze de Formule 1 konden overnemen, maar pas nadat het zijn belangen in de MotoGP had verkocht. Benieuwd wat er nu met de vragen zal gebeuren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws