Opgelet: Werkgevers kunnen controle uitoefenen op je laadbeurten, maar wat is toegestaan?

Robbie Maes
| 0 reacties
Opgelet: Werkgevers kunnen controle uitoefenen op je laadbeurten, maar wat is toegestaan?

Steeds meer bedrijven schakelen over op elektrische voertuigen, wat de vraag oproept hoe het gebruik van laadpassen in het bedrijfswagenpark gecontroleerd mag worden. Werknemers die hun elektrische wagen opladen met een laadpas geven namelijk veel informatie prijs over hun ritten.

Steeds meer bedrijven vervangen hun verbrandingsmotoren door elektrische voertuigen. Dit brengt voor de werknemers die hun bedrijfswagen gebruiken de verplichting mee om een laadpas te gebruiken voor het opladen van hun voertuigen. Het gevolg is dat de werkgever toegang krijgt tot informatie over de laadlocaties, tijden en hoeveelheden.

Voor werknemers die een leasewagen voor privégebruik ontvangen, is het gebruik van het bedrijfsvoertuig meestal onderdeel van hun verloning. De voorwaarden van dit privégebruik worden vastgelegd in de ‘car policy’ van het bedrijf, waarmee de werknemer akkoord gaat.

Afhankelijk van het beleid van het bedrijf worden oplaadkosten op verschillende manieren vergoed. In sommige gevallen wordt alleen het opladen binnen het land terugbetaald, terwijl in andere gevallen ook laadkosten in het buitenland in aanmerking komen. Het gebruik van de laadpas kan ook gemonitord worden via maandfacturen die per voertuig worden uitgestuurd.

Als een werknemer overduidelijk privé oplaadt, bijvoorbeeld voor lange ritten in eigen tijd, kan de werkgever mogelijk onderzoek doen. Bij stabiel gebruik van de laadpas zou een werkgever het proces niet in detail moeten controleren. Dit zou in strijd kunnen zijn met de privacywetgeving, tenzij vooraf duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Hoewel de controle op laadbeurten dus mogelijk is, moet deze altijd transparant en gerechtvaardigd zijn. De werkgever mag de gegevens alleen gebruiken voor een legitiem doel, zoals het controleren van onterecht gebruik van de laadpas.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws