VUB onderzoekt klanttevredenheid over elektrisch rijden: 'De resultaten zijn verrassend'

Robbie Maes
| 0 reacties
VUB onderzoekt klanttevredenheid over elektrisch rijden: 'De resultaten zijn verrassend'
Foto: © photonews

De Vrije Universiteit Brussel heeft recent een studie uitgevoerd onder Belgische bestuurders van elektrische voertuigen. De resultaten zijn verrassend positief.

Uit de studie blijkt dat 41,38% van de Belgische bestuurders van elektrische voertuigen een auto heeft met een theoretisch rijbereik van 401 tot 500 kilometer volgens WLTP-normen. Toch zegt slechts 30% van hen het door de constructeur beloofde rijbereik in de praktijk te halen. Een meerderheid van de bestuurders vindt het rijbereik doorgaans voldoende voor hun dagelijkse ritten.

Laadpalen

Een ander interessant punt uit de studie is het gebruik van publieke laadpunten. Ongeveer de helft van de bestuurders van elektrische voertuigen vindt het cruciaal dat laadpunten zijn uitgerust met een vaste kabel, wat het opladen een stuk eenvoudiger maakt.

Wat betreft vakanties met een elektrische wagen blijkt dat de zorgen over het opladen onderweg grotendeels ongegrond zijn. De meerderheid van de bestuurders van elektrische voertuigen die op vakantie zijn geweest, vindt het opladen in het buitenland ‘erg makkelijk’ of ‘gemakkelijk’.

Voor- en nadelen

Als grootste voordelen van elektrische voertuigen worden het milieuaspect, de stille werking en het rijcomfort genoemd. De hoge aanschafprijs en het nog beperkte aantal publieke laadpunten worden echter als nadelen ervaren. Bijna 24% van de bestuurders van elektrische voertuigen noemt het rijbereik als een probleem.

Een interessante bevinding is dat 83% van de huidige bestuurders van elektrische voertuigen van plan is om opnieuw voor een elektrische auto te kiezen. Bij bestuurders van voertuigen met een verbrandingsmotor is slechts 11,58% zeker van een volgende elektrische wagen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws