Auto-onderzoek wijst uit: er is een bijzonder groot verschil tussen gezinnen en singles

Auto-onderzoek wijst uit: er is een bijzonder groot verschil tussen gezinnen en singles
Foto: © photonews

De voorbije jaren is er veel aan het milieu gedacht, ook in functie van het al dan niet gebruiken van de auto. Zien we dat ook terug in een verminderd gebruik of het verminderd bezit van een auto? Daar werd onderzoek naar gedaan.

Zo bleek onder meer dat nog steeds 90 procent van de gezinnen met kinderen een wagen heeft. Volgens Statistiek Vlaanderen zouden we in 2023 ook meer kilometers hebben afgelegd allemaal samen dan in 2022.

Grote verschillen afhankelijk van de situatie

Toch zijn er ook grote verschillen onderling, afhankelijk van situatie tot situatie. Waar het bij gezinnen heel duidelijk is dat iedereen voor de auto kiest, is dat bij singles helemaal anders. De kinderen zijn vaak een bepalende factor.

49,3 procent van de singles heeft geen eigen wagen. "Sommigen willen het misschien wel, maar een rijbewijs halen is duurder en ­complexer dan vroeger", klinkt het bij mobiliteitsexpert ­Cathy Macharis van de Vrije Universiteit Brussel.

Singles hebben het niet nodig

En ze gaat verder in Het Nieuwsblad: "Mensen beginnen het uit te stellen." Andere analisten zien dan weer andere redenen om niet naar de auto te grijpen. 

Zo zou er simpelweg geen noodzaak zijn, volgens mobiliteitsexpert Kris Peeters: "Ze moeten geen kinderen naar school, de crèche of naar hun hobby's brengen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws