Nieuwe dieselmaatregel in Parijs: wat doet Brussel?

Robbie Maes
| 0 reacties
Nieuwe dieselmaatregel in Parijs: wat doet Brussel?

Parijs heeft opnieuw een belangrijke maatregel ingevoerd in de strijd tegen vervuiling en autoverkeer.

Sinds 1 oktober 2024 mogen bepaalde tankstations in de Franse hoofdstad geen diesel meer verkopen. Dit verbod maakt deel uit van het plan om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en zou andere steden kunnen inspireren.

In verschillende tankstations in Parijs mag geen diesel meer worden verkocht. Deze maatregel is onderdeel van het lage-emissiezoneplan van de stad. Het doel is om de luchtvervuiling in de stad te verminderen.

Het verbod is het resultaat van een overeenkomst tussen Parijs en Total Energies, het bedrijf dat de tankstations beheert. In deze overeenkomst staat duidelijk dat de dieselverkoop moet stoppen.

Het dieselverbod had eigenlijk al eerder moeten ingaan, maar werd uitgesteld vanwege de Olympische Spelen in Parijs. Hulpdiensten hadden dieselvoorraden nodig voor de veiligheid tijdens het evenement. Ook het geplande verbod op bepaalde dieselvoertuigen, zoals Euro 5-auto’s, is uitgesteld tot 2030.

Brussel

Net zoals in Parijs worden er in Brussel lage-emissiezones ingevoerd, maar het verbod op Euro 5-dieselvoertuigen is daar uitgesteld tot 2027. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Brussel en andere steden vergelijkbare maatregelen nemen.

Voor bestuurders met dieselauto’s betekent dit dat ze mogelijk buiten de stad moeten tanken. Gelukkig kunnen dieselvoertuigen meestal lange afstanden rijden, waardoor het mogelijk blijft om eenvoudig buiten de stad te tanken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws