Nieuwe regering introduceert mobiliteitsregels in Vlaanderen: wat staat er op de agenda?

Robbie Maes
| 0 reacties
Nieuwe regering introduceert mobiliteitsregels in Vlaanderen: wat staat er op de agenda?

Er is een nieuwe Vlaamse regering en een nieuwe minister van mobiliteit. Annick De Ridder wilt dan ook nieuwe regels introduceren.

De minister benadrukt dat Vlaanderen baat heeft bij een goed werkend mobiliteitssysteem en de bijbehorende infrastructuur. De uitdagingen zijn aanzienlijk, met problemen zoals fileleed, de impact van transport op het klimaat en milieu.

De minister is blij dat meer dan de helft van de investeringen van de Vlaamse regering naar mobiliteit en openbare werken gaat. Met betrekking tot de handhaving van alcohol- en snelheidsovertredingen, wordt er meer nadruk gelegd op controles.

De Vlaamse regering blijft campagnes voeren en er zal een verkeersveiligheidspact worden gesloten met lokale besturen. Ook wordt overwogen om zones met een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur te verruimen.

Ficaliteit

Wat betreft de fiscaliteit van elektrische wagens, heeft de Vlaamse regering aangekondigd dat de vrijstelling voor deze voertuigen zal worden herzien. Tot eind 2025 betalen gebruikers van elektrische wagens de helft van de verkeersbelasting, vanaf 2026 betalen ze het volledige bedrag. Deze vrijstelling was tijdelijk bedoeld om de overstap naar elektrisch rijden te stimuleren.

2035

De Vlaamse regering ondersteunt de Europese ambities om nieuwe wagens emissievrij te maken tegen 2035. Vlaanderen zal een rol spelen in de uitbreiding van publieke snellaadpalen en werkt aan een actieplan voor de uitrol van laadinfrastructuur in overleg met gemeenten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws