Begroting gaat profiteren van nieuwe taks: benzine wordt merkbaar duurder

Begroting gaat profiteren van nieuwe taks: benzine wordt merkbaar duurder
Foto: © photonews

De voorbije maanden kwamen de benzineprijzen op een vrij lage prijs te staan. Mogelijk gaat daar de komende jaren wel weer een en ander aan veranderen. Er is namelijk een nieuwe taks op komst.

De nieuwe CO2-taks genaamd ETS-2 zal vanaf 2027 in voege treden. Verwacht mag worden dat de leveranciers van benzine de prijs zullen doorrekenen aan de consumenten. 

Elf tot dertien cent duurder

En dus mag verwacht worden dat de prijs aan de pomp met zo'n elf-twaalf en mogelijk zelfs tot dertien cent zal stijgen. Een flinke slok op de borrel, al gaat de nieuwe deal dus wel pas in vanaf 2027.

Er was een accijnskorting in diverse Europese landen de voorbije maanden en mogelijk ook in de toekomst, maar dat zal nu dus enigszins worden teruggedraaid. Rest de vraag: waar gaat het geld heen?

Onterecht naar de begroting?

De schatkist zou wel eens kunnen profiteren. Dat zal zeker in Nederland al het geval zijn, meldt Autovisie. "Op dit moment is de overheid van plan deze opbrengsten van de stijgende benzineprijs, zónder politiek debat, onjuist te gebruiken."

"En dit om de gaten in de begroting te dichten in plaats van te investeren in betaalbare verduurzaming van de sector", stelt de Bovag - een belangenorganisatie in Nederland. Benieuwd of die lijn ook naar ons land zal worden doorgetrokken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws