Binnenkort ferme domper voor wie elektrisch rijdt

Binnenkort ferme domper voor wie elektrisch rijdt
Foto: © photonews

Momenteel is er nog steeds een aanzienlijk fiscaal voordeel voor mensen die met een elektrische wagen rijden. Maar dat model lijkt te gaan uitdoven. Er zijn plannen om een en ander on hold te zetten binnenkort.

Vandaag betalen eigenaars van elektrische auto’s geen jaarlijkse verkeersbelasting en ook geen inverkeerstellingsbelasting. De Vlaamse regering is in zijn onderhandelingsfase het echter eens dat dat niet meer hoeft.

Gunstmaatregelen worden uitgedoofd

Een aankooppremie van 5000 euro zal er na 2024 niet meer zijn, vanaf 2027 zouden er geen voorkeursbehandelingen meer zijn, al gaat er wel niet met terugwerkende kracht gewerkt worden voor inschrijvingstaksen.

Alles samen zou dat ongeveer 1,6 miljard euro extra moeten opleveren voor de Vlaamse schatkist. Daarmee volgt Vlaanderen onze zuiderburen, want in Wallonië is dat nu al doorgevoerd.

1,6 milljard euro voor Vlaanderen?

De tarieven zouden trapsgewijs worden afgebouwd, waardoor er in 2025 en 2026 al een beetje meer en vanaf 2027 de volle pot wordt betaald.

De Vlaamse onderhandelingen tot een nieuwe regering zijn wel nog niet afgerond, maar alle mogelijke meerderheidspartijen zijn het wel eens over de noodzaak van de hervorming. Op dit moment is een vierde van de nieuw-ingeschreven voertuigen elektrisch, mogelijk gaan de nieuwe regels een impact hebben.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws