Moet verplichte gardening leave worden afgeschaft? "Groot probleem voor de meeste teams"

Robbie Maes
| 0 reacties
Moet verplichte gardening leave worden afgeschaft? "Groot probleem voor de meeste teams"
Foto: © photonews

Veel teams in de Formule 1 willen dat de gardening leave wordt afgeschaft of ingekort. Volgens hen is het huidige systeem problematisch voor de ontwikkeling van de autosport.

In de Formule 1 is 'gardening leave' een term die verwijst naar de periode tussen het vertrek van een medewerker bij een team en het moment dat hij contractueel vrij is om bij een ander team aan de slag te gaan. De duur van deze periode zou voor veel mensen binnen de Formule 1 verkort moeten worden.

Dit systeem is bedoeld om te voorkomen dat vertrekkende werknemers waardevolle kennis meenemen naar directe concurrenten. De afgelopen jaren hebben teams de duur van deze gardening leave-periodes aanzienlijk verlengd, soms tot meer dan twaalf maanden.

Groot probleem

Fred Vasseur, teambaas bij Ferrari uit zijn zorgen over het gardening probleem. “Je weet dat een nieuwe werknemer twaalf maanden moet wachten voordat hij bij het team kan komen,” stelt Vasseur vast.

“Na die periode kunnen ze naar ons kantoor komen, en hun bijdrage is pas zichtbaar in het project van het jaar daarop. Dus vanaf het moment dat je iemand nodig hebt tot het moment dat je de resultaten van hun werk ziet, gaan er twee tot drie jaar voorbij.” Dit is momenteel een belangrijk probleem voor de meeste teams.

Bovendien beïnvloedt de gardening leave ook het budgetplafond van teams, omdat ze verplicht zijn om vertrekkende werknemers door te betalen tot het einde van hun opzegtermijn. Sommigen beschouwen gardening leave dan ook als een belemmering voor de algemene ontwikkeling van de Formule 1.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws