Hoe oorlogje tussen China en Europa een meevaller zou kunnen zijn voor ... Audi Vorst

Hoe oorlogje tussen China en Europa een meevaller zou kunnen zijn voor ... Audi Vorst
Foto: © photonews

Het is een beetje oorlog tussen Europa en China. Er wordt op het allerhoogste niveau onderhandeld over de importtaksen. De beide mogendheden willen het daarbij hard spelen.

De Europese Commissie zou bovenop de 10 procent invoerrechten die er nu zijn een importtaks tot - afhankelijk van model tot model en wagen tot wagen - 38 procent willen vragen. "Dat was het eerste voorstel van Europa", aldus Patrick Casselman bij Kanaal Z.

Onderhandelde oplossing?

"Dat was op basis van hun analyse van onterechte subsidies. China is daar uiteraard tegen en verzet zich. Ze zouden als tegengewicht hun invoerrechten op Europese wagens ook gaan verhogen van 15 naar 45 procent. De Europese autoproducenten hebben dat niet graag en vragen aan Europa om te matigen."

"Het is positief dat er nu wel onderhandeld wordt en ik denk dat er wel een onderhandelde oplossing zal komen, waarbij Europa de tarieven iets matigt en China kan overtuigen om geen tegenmaatregelen te nemen."

Ironie van het verhaal?

De dreiging rond de importtaksen zou ironisch genoeg wel een meevaller kunnen worden voor Audi Vorst. Het Chinese NIO zou namelijk interesse tonen in de fabriek om er elektrische wagens te maken. "Het is een mogelijkheid, maar het klinkt een beetje onlogisch."

"Zeker gezien de productiekosten en arbeidskosten in België. Oost-Europa lijkt een logischere stap, zij lijken eerder in aanmerking te komen. Maar als een Chinese producent zich wil lanceren in Europa en ze willen snel starten, dan is Audi Vorst misschien een optie. Het is een beetje ironisch inderdaad."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws