Waarom achteruitrijden in eenrichtingsstraten je duur kan komen te staan

Robbie Maes
| 0 reacties
Waarom achteruitrijden in eenrichtingsstraten je duur kan komen te staan

Achteruitparkeren in een eenrichtingsstraat kan grote gevolgen hebben. Het negeren van deze regel kan leiden tot stevige boetes en zelfs rijverboden.

In Brussel worden eenrichtingsstraten steeds gebruikelijker door initiatieven zoals het Good Move-plan. Dit heeft ervoor gezorgd dat bestuurders vaak in de verleiding komen om achteruit de straat in te rijden, simpelweg om tijd te besparen en parkeerplekken te bemachtigen.

De wetgeving rond achteruitrijden in een eenrichtingsstraat is heel duidelijk. Het wordt beschouwd als rijden tegen de richting in. Dit is een overtreding van de vierde graad, wat betekent dat het ernstige gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid.

Een onmiddellijke boete van 174 euro kan soms worden opgelegd, maar dit gebeurt zelden. In plaats daarvan worden Belgische bestuurders vaak gedagvaard voor de politierechtbank, waar de boetes kunnen oplopen van 320 tot maar liefst 4.000 euro bij herhaling.

Het is belangrijk om te beseffen dat achteruitrijden in een eenrichtingsstraat niet alleen een kleine overtreding is, maar een serieuze schending van de verkeersregels. De wet beschouwt het als een andere ernstige verkeersovertredingen.

De overheid investeert in technologie om verkeersovertredingen effectief op te sporen. Dit betekent dat de kans op een boete groter is dan ooit.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws