Opgelet voor wie zijn rijbewijs moet verlengen: dit verandert er allemaal

Robbie Maes
| 0 reacties
Opgelet voor wie zijn rijbewijs moet verlengen: dit verandert er allemaal

Vanaf 1 oktober 2024 kunnen Belgische burgers hun rijbewijs eenvoudig online vernieuwen via het nieuwe platform BelDrive. Dit digitale systeem brengt meteen een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging met zich mee.

Het platform BelDrive maakt het verlengen van rijbewijzen van categorie A (motor) en B (auto) mogelijk. Gebruikers kunnen inloggen met hun elektronische identiteitskaart of de Itsme-app. Na goedkeuring krijgen ze een e-mail van de gemeente met instructies voor het ophalen van het nieuwe rijbewijs.

Sinds 2013 is het rijbewijs in België beschikbaar in een compact formaat, vergelijkbaar met een creditcard. Dit nieuwe formaat verving het klassieke papieren rijbewijs dat tot dan toe in omloop was.

De Belgische creditcardrijbewijzen zijn tien jaar geldig. Na verloop moeten ze tijdig worden vernieuwd. Houders van het oude papieren rijbewijs zijn nog niet verplicht over te stappen, maar worden vaak uitgenodigd om dit wel te doen. Vanaf 2033 wordt het papieren rijbewijs definitief afgeschaft.

Het platform BelDrive zal in de nabije toekomst worden uitgebreid met categorieën zoals BE, C en D, zodat ook bestuurders van zwaardere voertuigen hun rijbewijs online kunnen verlengen. Dit biedt hen meer flexibiliteit en gemak bij de aanvraag.

Strengere maatregelen

Naast de vernieuwingen in het rijbewijs zelf en de digitalisering, worden er ook strengere regels verwacht met betrekking tot het gebruik van het rijbewijs. Politici pleiten voor strengere straffen voor bestuurders die zonder rijbewijs rijden of betrokken zijn bij verkeersovertredingen. Een belangrijk voorstel is dat voertuigen van bestuurders zonder geldig rijbewijs voortaan automatisch in beslag worden genomen, in plaats van dat een rechter daarover moet beslissen.

Daarnaast overwegen de autoriteiten om de periode waarin een rijbewijs kan worden ingetrokken, te verlengen bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws