FIA neemt drastische maatregelen na mogelijke manipulatie tijdens races: GP van de VS wordt eerste test

Robbie Maes
| 0 reacties
FIA neemt drastische maatregelen na mogelijke manipulatie tijdens races: GP van de VS wordt eerste test
Foto: © photonews

De FIA heeft bevestigd dat er vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten dit weekend direct maatregelen worden genomen. Dit besluit volgt op verdenkingen dat een team mogelijk gebruik maakt van een truc met de rijhoogte.

De afgelopen weken hebben meerdere teams vermoedens dat een concurrent de rijhoogte van de T-tray mogelijk manipuleert. Deze aanpassing zou het team een aanzienlijk aerodynamisch voordeel opleveren.

Wanneer de auto’s met een lage brandstofhoeveelheid rijden, kan een lagere rijhoogte voordelig zijn. Voor de race, waar de auto’s zwaarder beladen zijn met brandstof, zou een iets hogere rijhoogte beter werken.

De technische voorschriften van de Formule 1 zijn zeer strikt als het gaat om het aanpassen van de auto tussen de kwalificatie en de race. Buiten de voorvleugel mag er niets aan de aerodynamische configuratie van de auto worden veranderd.

Hoewel er nog geen hard bewijs is dat een team deze truc daadwerkelijk heeft toegepast, bestaat het vermoeden dat dit mogelijk vanuit de cockpit kan worden gedaan. Zelfs een monteur kan dit doen tijdens de routinecontroles voor de race.

Maatregelen

In reactie op deze verdenkingen heeft de FIA aangekondigd dat ze hun controleprocedures rond de T-tray gaan aanscherpen. Vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten zullen er extra maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de rijhoogte van de front bib kan worden aangepast. Het plaatsen van verzegelingen op mogelijke verstelmechanismen is één van de nieuwe maatregelen die worden ingevoerd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws