Stap voor stap: zo profiteer je van de Vlaamse premie en belastingvoordelen voor elektrische wagens

Robbie Maes
| 0 reacties
Stap voor stap: zo profiteer je van de Vlaamse premie en belastingvoordelen voor elektrische wagens

Tijdens de Fleet EV Experience Days 2024 krijg je de kans om de nieuwste elektrische auto's te ontdekken. Maar wat zijn eigenlijk de fiscale voordelen voor deze rijders in België?

België staat bekend om zijn complexe belastingstelsel, en dat geldt ook voor de autofiscaliteit. Sommige bevoegdheden, zoals de fiscaliteit voor bedrijfswagens, worden federaal geregeld.

Het grootste voordeel voor rijders in Vlaanderen is de premie die beschikbaar is voor particulieren, eenmanszaken, vzw’s en autodeelbedrijven. In 2024 bedraagt deze premie 5.000 euro voor een nieuwe elektrische wagen en 3.000 euro voor een tweedehands.

Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo mag de wagen niet meer dan 40.000 euro kosten en moet het ten minste drie jaar worden gehouden. Daarnaast moet de wagen geregistreerd zijn op een adres in Vlaanderen en moet de aankoop gebeuren bij een erkend autobedrijf.

De premie kan online aangevraagd worden bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, binnen negentig dagen na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. De nieuwe Vlaamse regering is van plan de premie zo snel mogelijk af te schaffen, waarschijnlijk eind 2024 of mogelijk zelfs eerder.

Belastingen

Elektrische en waterstofvoertuigen zijn momenteel 100% fiscaal aftrekbaar, zolang ze vóór 1 januari 2027 worden besteld. Na die datum daalt het aftrekpercentage geleidelijk, van 95% voor bestellingen in 2027 tot 67,5% voor bestellingen in 2031. Vanaf 1 januari 2026 worden bedrijfswagens die niet emissievrij zijn niet meer fiscaal aftrekbaar. Alleen volledig uitstootvrije wagens komen dan nog in aanmerking voor belastingaftrek.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws