FIA legt fikse boete op aan GP Austin na ernstige veiligheidsinbreuk

Robbie Maes
| 0 reacties
FIA legt fikse boete op aan GP Austin na ernstige veiligheidsinbreuk

De organisatoren van de Grand Prix in Austin zijn door de FIA bestraft met een boete van 465.000 euro. Dit gebeurde na een ernstige schending van de veiligheidsprotocollen tijdens de race.

De FIA heeft geschat dat ongeveer tweehonderd mensen over een hek klommen en van een hoogte van twee meter naar beneden sprongen. Dit soort vroege baaninvasies wordt beschouwd als een ernstige schending van de veiligheidsprotocollen en heeft geleid tot aanzienlijke bezorgdheid over de veiligheid van zowel coureurs als toeschouwers.

De vertegenwoordigers van het US Race Management en COTA moesten zich verantwoorden voor de racecommissarissen van de FIA. Tijdens deze bijeenkomst concludeerden de commissarissen dat het evenement had gefaald in het naleven van de internationale sportcode.

De opgelegde boete van 465.000 euro is voor het merendeel opgeschort, omdat dit de eerste keer is dat een dergelijke beveiligingsinbreuk op COTA plaatsvond. De organisatoren zijn ook verplicht om voor het einde van het jaar een formeel herstelplan in te dienen bij de FIA.

Problemen met het beheer van menigten zijn de afgelopen jaren een terugkerend thema geworden in de Formule 1. In 2023 werd bijvoorbeeld de Grand Prix van Australië verstoord door een vergelijkbare baaninvasie.

Ook op het Braziliaanse circuit Interlagos bestormden fans het circuit in de eerste bocht, terwijl de F1-coureurs nog niet waren gefinisht. De commissarissen deden destijds aanbevelingen aan de FIA om het  deel van de boete te besteden aan motorsportveiligheidsinitiatieven van de autosportfederatie.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws