Studie toont aan: deze auto verhoogt het risico op ernstige letsels

Robbie Maes
| 0 reacties
Studie toont aan: deze auto verhoogt het risico op ernstige letsels

Auto's zonder rijbewijs, ook wel brommobielen genoemd, zijn steeds populairder geworden op onze wegen. Ze bieden een praktische oplossing voor mensen die geen autorijbewijs hebben, maar recent onderzoek van VIAS wijst op ernstige veiligheidsrisico's.

Voor een relatief laag bedrag, meestal tussen de 7.000 en 8.000 euro, kunnen mensen een brommobiel kopen. Momenteel zijn er ongeveer 13.000 van deze voertuigen op de weg, maar met hun maximale snelheid van 45 km/u veroorzaken ze vaak ongemak en gevaar voor andere automobilisten.

De VIAS-studie toont aan dat deze brommobielen betrokken zijn bij 60 tot 80 ongevallen per jaar. Bestuurders en passagiers in deze voertuigen lopen een zes keer groter risico op ernstig letsel in vergelijking met hun tegenhangers in gewone auto’s.

De oorzaak van deze ernstige ongevallen ligt voornamelijk in het lage gewicht van de brommobielen. Wanneer een brommobiel een botsing heeft met een gewone auto is het duidelijk dat de inzittenden van de lichtere auto veel grotere botskrachten ervaren. Bovendien zijn deze voertuigen vaak niet uitgerust met essentiële veiligheidssystemen zoals airbags of een antiblokkeerremsysteem.

Naast de voertuigen zelf, spelen ook de bestuurders een rol in de onveiligheid. VIAS ontdekte dat bestuurders van auto’s zonder rijbewijs vier keer minder vaak een veiligheidsgordel dragen dan bestuurders van gewone auto’s.

Maatregelen

Om de situatie te verbeteren, pleit VIAS voor strengere maatregelen. Een idee is om auto’s zonder rijbewijs te voorzien van een onderscheidingsteken, zodat andere weggebruikers ze gemakkelijker kunnen herkennen. Daarnaast is VIAS van mening dat regelmatige technische keuringen moeten worden ingevoerd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws