Belangrijke fiscale voordelen voor bedrijfswagens en laadpalen op de helling: wat verandert er?

Robbie Maes
| 0 reacties
Belangrijke fiscale voordelen voor bedrijfswagens en laadpalen op de helling: wat verandert er?

De afgelopen maanden zijn er verschillende fiscale voordelen rond bedrijfsauto's en laadpalen komen te vervallen. Dit is slechts het begin van een reeks verdere aanpassingen die op komst zijn.

Een van de opvallendste veranderingen is de Vlaamse premie, die waarschijnlijk eind 2024 niet meer beschikbaar zal zijn. Sinds februari kunnen Vlaamse particulieren en vzw's een premie van 5.000 euro aanvragen bij de aanschaf van een nieuw elektrisch voertuig, en 3.000 euro voor een tweedehands voertuig.

Eenmanszaken en vrije beroepen zonder vennootschap komen ook in aanmerking. De nieuwe Vlaamse regering wil deze premie echter nog voor de voorziene einddatum van 31 december 2024 afschaffen.

Daarnaast is het gedaan met de verhoogde aftrek voor semipublieke laadpalen. Het merendeel van de 70.000 deels openbare laadpunten in Vlaanderen bevindt zich op privéterreinen van bedrijven.

Voor nieuwbouw geldt al sinds maart 2021 dat bedrijven met meer dan tien parkeerplaatsen een laadinstallatie moeten voorzien per vier plaatsen. Heb je een elektrische of plug-inhybride bedrijfsauto, en laad je deze thuis op? Dan kan het zijn dat je werkgever de kosten van de laadstroom vergoedt.

De fiscus staat toe dat alleen de werkelijke kosten worden vergoed, maar deze zijn moeilijk te berekenen als er sprake is van zonnepanelen of een variabel contract. In een overgangsfase mogen werkgevers daarom een forfaitair tarief hanteren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws