Einde van F1-problemen: regels voor 2026 gooien alles om!

Robbie Maes
| 0 reacties
Einde van F1-problemen: regels voor 2026 gooien alles om!
Foto: © photonews

In 2026 zullen de Formule 1-regels drastisch veranderen. De belangrijkste aanpassing is dat de auto's hoger boven de grond komen te staan.

De huidige generatie Formule 1-auto's haalt veel van hun downforce uit het, maar dit brengt ook nadelen met zich mee. Door het stuiteren verliezen teams kostbare snelheid en stabiliteit. Mercedes’ technisch directeur James Allison heeft dit probleem vaak benadrukt en noemt het zelfs schadelijk voor de sport.

Volgens Allison zorgt de huidige opzet ervoor dat auto's op sommige circuits, zoals in Austin, moeilijk goed af te stellen zijn. Vooral op banen met verschillende soorten bochten en rechte stukken is het een uitdaging om een balans te vinden die zowel snelheid als stabiliteit garandeert.

Vanaf 2026 komt hier verandering in. De nieuwe technische reglementen zorgen ervoor dat de auto's verder van de grond komen te staan, wat de aerodynamische balans moet verbeteren. Volgens de FIA wordt het venturi-effect verminderd, wat betekent dat teams niet langer afhankelijk zijn van het rijden zo dicht mogelijk bij de grond.

Voor de engineers betekent dit een geheel nieuwe aanpak. De focus zal verschuiven naar het vinden van de optimale rijhoogte binnen de nieuwe regels.

Hoewel het nog onduidelijk is hoe groot de invloed van deze nieuwe regels zal zijn, kijken teams zoals Mercedes uit naar deze veranderingen. De regels bieden volgens hen de kans om auto’s te ontwerpen die minder afhankelijk zijn van de lage rijhoogte, wat hopelijk zal leiden tot betere prestaties.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws