Is het openbaar vervoer met uitsterven bedreigd? Belg geeft duidelijk antwoord
Uit een studie van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit blijkt dat bijna de helft van de Belgen nooit gebruikmaakt van het openbaar vervoer. Dit resultaat werpt vragen op over de effectiviteit van de forse investeringen in openbaar vervoersprojecten.
Uit de studie blijkt dat 87% van de Belgen minstens drie dagen per week reist, waarvan de overgrote meerderheid dat met de auto doet. Slechts een op de tien Belgen gebruikt regelmatig het openbaar vervoer, terwijl bijna de helft nooit de trein, bus of metro neemt.
Een van de grootste obstakels is de prijs. Deze tarieven ontmoedigen gezinnen en individuen om de trein of bus te kiezen, vooral wanneer autorijden vaak goedkoper uitkomt. Bovendien wordt het openbaar vervoer geplaagd door storingen en een beperkt aanbod.
Veel investeringen
De afgelopen jaren zijn miljarden geïnvesteerd in de herinrichting van netwerken, de uitbreiding van het aantal lijnen en de verhoging van frequenties. Toch heeft dit nauwelijks effect gehad op de reisgewoonten van de Belg. Veel infrastructuurprojecten kampen bovendien met vertragingen en budgetoverschrijdingen, waardoor het vertrouwen in de dienstverlening verder afneemt.
De Belg hecht sterk aan de auto, niet alleen vanwege de flexibiliteit, maar ook omdat deze vaak betrouwbaarder en voordeliger is dan het openbaar vervoer. Dit maakt de overstap naar alternatieven lastig.
De cijfers uit het rapport tonen aan dat de huidige strategie niet werkt. Blijven investeren in uitbreiding van het openbaar vervoer lijkt onder deze omstandigheden onverstandig.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.